Verlatingsangst bij Honden

 • Artikelen
  • Verlatingsangst bij Honden

   Posted on Feb 22, 2019

   Verlatingsangst bij honden

   Verlatingsangst, volgens sommige gedragstherapeuten is het een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden. Uit onderzoek blijkt dat het percentage consulten waarbij verlatingsangst als diagnose gesteld wordt zo tussen de 10 en 20 procent ligt [1], naar vermoeden lopen er echter wel een stuk meer honden met verlatingsangst rond dan dat er daadwerkelijk een deskundige voor geraadpleegd wordt [2]. Genoeg reden om eens goed te kijken naar wat verlatingsangst is, hoe het herkend kan worden, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

   Wat is verlati...


  • Geschiedenis van Hondentraining

   Posted on Jan 20, 2020

   Geschiedenis van de Hondentraining

   Het trainen van honden wordt door veel mensen als iets van de laatste decennia gezien. De “eerste hondenschool van Nederland” zou pas in 1983 gesticht zijn en trainingstechnieken worden veelal gedefinieerd als “de nieuwe” of “de oude” methode. Sterker nog, veel trainers in Nederland zijn opgeleid om één specifieke trainingswijze te gebruiken en wijken daar liever nooit vanaf. Om objectiever naar de verschillende methodes te kijken en een beter beeld te hebben van hoe het zich allemaal ontwikkeld heeft, is het belangrijk om een overzicht te hebben van de gesch...

  • De Onderbelichte Ontdekkingen over de Psychologie van de Hond

   Posted on Jan 25, 2020

   Tijdelijk niet beschikbaar 

  • Meest Gemaakte Fouten bij Hondentraining

   Posted on Feb 01, 2020

   Tijdelijk niet beschikbaar

  • Occoism

   Posted on Feb 05, 2020

   Temporary unavailable 

  • Conditionering - In de praktijk en in het brein

   Posted on Feb 18, 2020

   Tijdelijk niet beschikbaar

  • Kattenkruid

   Posted on Feb 20, 2020

   Tijdelijk niet beschikbaar

Verlatingsangst bij honden

Verlatingsangst, volgens sommige gedragstherapeuten is het een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden. Uit onderzoek blijkt dat het percentage consulten waarbij verlatingsangst als diagnose gesteld wordt zo tussen de 10 en 20 procent ligt [1], naar vermoeden lopen er echter wel een stuk meer honden met verlatingsangst rond dan dat er daadwerkelijk een deskundige voor geraadpleegd wordt [2]. Genoeg reden om eens goed te kijken naar wat verlatingsangst is, hoe het herkend kan worden, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is verlatingsangst?

Lange tijd werd probleemgedrag ten gevolge van verlatingsangst vooral verklaard als een gebrek aan gehoorzaamheid, tot Dr. Tuber [3], Dr. Voith [4] en Dr. Borchelt [5][6] er vanaf mid jaren ‘70 verschillende wetenschappelijke artikelen aan wijdden. Een hond die lijdt aan verlatingsangst laat tekenen van stress en angst zien wanneer hij of zij afgezonderd is van de mensen waaraan hij of zij zich verbonden voelt. Dit kan dus zijn wanneer zij niet thuis zijn, maar ook al als de hond ze niet kan bereiken. Bijvoorbeeld, wanneer deze in een bench zit opgesloten [7]

Hoe kun je het herkennen?

De belangrijkste kenmerken van verlatingsangst zijn blaffen, het vernielen van spullen en urineren in huis wanneer de eigenaar van de hond niet thuis is [8]. Deze problemen treden doorgaans op binnen 30 minuten nadat de eigenaar het huis verlaten heeft. Andere problemen die vaak samen gaan met verlatingsangst zijn het ontbreken van eetlust in de afwezigheid van de eigenaar, overmatig kwijlen, overgeven, rusteloosheid, diarree en stereotype gedrag (nodeloos lang herhalen van normaal gedrag, zoals krabben, wassen of heen en weer lopen) [9].

Om een diagnose te stellen van verlatingsangst moet er gekeken worden naar meerdere aspecten van de hond die er op duiden dat deze overmatig gehecht is aan een of meerdere van zijn baasjes. De criteria die doorgaans gehanteerd worden zijn in 1991 gepubliceerd door McGrave in Diagnostic criteria for separation anxiety in the dog [10]:

 • De hond is overmatig gehecht aan een of meerdere baasjes
 • De hond laat tekenen van angst zien wanneer dit of deze baasjes weggaan
 • Het probleem gedrag vindt doorgaans enkel plaats in de afwezigheid van dit of deze baasjes of als de hond geen toegang tot ze heeft
 • Het angstige gedrag begint kort nadat ze vertrekken en treedt ook vaak op bij zeer korte momenten van afwezigheid
 • De hond begroet dit of deze baasjes overdreven enthousiast.


Wat kun je er tegen doen?

Verlatingsangst is een moeilijk te verhelpen probleem wat vaak veel tijd kost om op te lossen. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn voordat je begint, zodat het niet op een teleurstelling uitloopt. Hieronder volgt een overzicht van technieken die vaak worden ingezet om honden met verlatingsangst te behandelen.

Desensitiseren. Een van de belangrijkste onderdelen van therapie is het desensitiseren (minder gevoelig maken) van je hond voor datgene waar hij bang voor is, namelijk alleen zijn. Dit doe je door hem in een gecontroleerd tempo hieraan bloot te stellen. Wanneer je dit te snel doet en hem dus te lang alleen laat zijn, zal hij alleen maar bevestigd worden in zijn angst.

HerconditionerenMiddels beloningen kun je je hond aanleren om ander gedrag te vertonen bij jouw afwezigheid dan wat hij nu doet. Dit doe je door op de momenten dat hij niet blaft of piept weer bij hem te komen. Je kunt hiermee beginnen door in een andere kamer te gaan staan en te wachten tot je hond stopt met blaffen of piepen en dan terug naar binnen te gaan. Je kunt dit ook doen wanneer je het huis verlaat, met behulp van een camera of een extra telefoon.

Afleiden. Geef je hond voldoende te doen vlak voor je vertrek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een snuffelmat, voerpuzzel of bong. Wanneer je hond voldoende afleiding heeft zal hij zich minder bewust zijn van je afwezigheid.

Maak het onvoorspelbaar. Hoe langer je hond zich kan voorbereiden op de verschrikking van het alleen zijn, hoe hoger de stress zal oplopen. Wees je dus bewust van je vertrekrituelen die de hond al duidelijk maken wat eraan zit te komen. Pak je sleutels op verschillende momenten op de dag, zonder dan weg te gaan. Wanneer je wel weg gaat, doe dit dan onopvallend en met zo min mogelijk handelingen die voor je hond gelinkt zijn aan de angst van het alleen gelaten worden.

Voldoende beweging. Hoe moeier je hond is, hoe minder hij zich druk zal maken over iets als alleen gelaten worden. Probeer dus om voordat je even weg moet een grote wandeling met je hond te maken, zodat hij rustig is en de ervaring daardoor ook minder negatief wordt.

Feromonen Verdampers. Feromonen zijn moleculen die verschillende diersoorten uitscheiden om met elkaar te communiceren. Een feromoon dat teefjes tussen de 3 en 5 dagen uitscheiden om hun pups gerust te stellen wordt DAP (Dog Appeasing Pheromone) genoemd. Een kunstmatige replica hiervan wordt verkocht onder de merknaam Adaptil, en lijkt een gunstig effect in de behandeling van verlatingsangst te hebben [11][12].

Supplementen. Het is fijn als een probleem te verhelpen is zonder medicatie en de mogelijke bijwerkingen die daarmee gepaard gaan. Hou er echter wel rekening mee dat supplementen en natuurlijke middelen net zo goed psychoactieve stoffen zijn en ook negatieve bijeffecten kunnen hebben, in tegenstelling tot wat sommige verkopers pretenderen. Supplementen die vaak worden ingezet bij verlatingsangst zijn Zylkene [13] en valeriaan [14]. De werkzame stof in Zylkene is alpha-casozepine. Dit is een peptide die gevonden wordt in moedermelk en effect heeft op de GABA-receptoren in het brein, enigszins vergelijkbaar met het effect van benzodiazepine, zoals valium. Valeriaan wordt gevonden in de valeriana officinalis plant en werkt eveneens op GABA-receptoren. Een ander populair supplement is Telizen. De werkzame stof hiervan is L-theanine, een aminozuur die gevonden wordt in groene thee. Alhoewel er verschillende succesverhalen de ronde doen is er eigenlijk nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat het een positief effect heeft op honden. Er zijn twee onderzoeken naar gedaan [15][16], maar (met name vanwege de omvang) kan hier nog niet echt een conclusie uit getrokken worden.

Medicatie. Verlatingsangst is niet alleen vervelend voor de eigenaar, maar zorgt ook voor erg veel stress bij de hond. Het is natuurlijk fijn om alles zo natuurlijk en gezond mogelijk op te lossen, maar daarbij is het wel goed om je te bedenken dat je hond moeilijk kan vertellen hoe zwaar het voor hem of haar is. Extreme stress kan naast mentaal ook fysiek een stuk schadelijker zijn dan de bijwerkingen van medicatie, waardoor medicatie-vrij niet altijd de meest gezonde oplossing is. Begin hier echter niet mee zonder dat een gedragstherapeut na observatie heeft vastgesteld dat dit nodig is ter ondersteuning van de gedragstherapie. Geregistreerde gedragsmedicatie voor verlatingsangst bij honden die gebleken effectief zijn, zijn de serotonine heropname remmer fluoxetine [17] en de tricyclische antidepressant clomipramine [18][19]. Beide brachten in onderzoek verbetering in ongeveer driekwart van de gevallen. 


Wat kun je beter niet doen?

Straffen. Straffen bij gedrag dat voortkomt uit angst werkt eigenlijk altijd averechts, niet doen dus bij verlatingsangst!

Zijn emoties spiegelen. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar eigenlijk doen we het constant. Wanneer onze honden enthousiast doen zullen wij ook sneller enthousiast reageren, en in veel situaties is dat ook prima. In dit geval echter, zal er nog meer nadruk gelegd worden op het contrast tussen je aan- en afwezigheid en is er nog meer voor je hond om zich op voor te bereiden wanneer je terug komt. Negeer je hond dus bij terugkomst totdat hij rustig bij je komt, zonder blaffen of opspringen. Begroet hem dan rustig, zonder al te veel enthousiaste woorden.

Een hond erbij nemen. In sommige gevallen kan dit helpen, maar in de meeste gevallen zal de nieuwe hond eerder het gedrag van de hond die je al had overnemen dan andersom. Wanneer echt niets werkt en je dit toch wil overwegen, is het sterk aan te raden om hulp in te schakelen bij het zoeken van de juiste hond hiervoor. Bedenk je daarnaast wel dat je dan dus nog een hond hebt, waar je ook jarenlang voor zult moeten zorgen.


Hoe kun je het voorkomen?

Bij het voorkomen van verlatingsangst zijn twee dingen erg belangrijk. Het eerste is om je hond geleidelijk aan te leren om alleen te zijn, niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam. Het tweede is om niet toe te staan dat je hond je overal volgt in huis. Dit wordt vrij snel een gewoonte en kan erg onschuldig lijken, maar is vaak het begin van verlatingsangst. Daarnaast gaat het veel eigenaars ook steeds meer irriteren wanneer hun hond ouder wordt. Leer je hond dus vanaf het begin dat hij niet overal met je mee mag lopen in huis. 

Je hond geleidelijk leren om alleen te kunnen zijn is een belangrijk onderdeel van de puppycursus. Het tempo waarin een hond dit het beste leert verschilt behoorlijk per hond en daarom is het zinvol om tijdens dit proces de stappen te bespreken met je instructeur. Hoe ouder je ermee begint, hoe moeilijker het aan te leren is. Daar tegenover staat dat als je het te vroeg forceert zoiets kan eindigen in een situatie die voor je hond erg traumatisch is, wat het begin van verlatingsangst kan zijn. Ook wanneer je een volwassen hond adopteert is het erg nuttig om een basiscursus te volgen, waarin dit als het goed is aan bod komt.


Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor het inschakelen van professionele hulp. Een verkeerde diagnose en aanpak kunnen de problemen drastisch verergeren. Vermoedt u dat uw hond lijdt aan verlatingsangst? Neem dan contact op met een gedragstherapeut bij u in de buurt alvorens te beginnen met de behandeling.

Dit artikel of delen ervan mogen niet zonder toestemming van de schrijver worden gekopieerd.

© Joel Jansen


Bronnenlijst:

[1]:Denenberg S, Landsberg GM, Horwitz D. A comparison of cases referred to behaviorists in three different countries. In: Mills D, Levine E, Landsberg GM, et al, editors. Current issues and research in veterinary behavioral medicine. West Lafayette, Ind: Purdue University Press; 2005. p. 56–62. 

[2]:Bradshaw, J.W., McPherson, J.A., Casey, R.A., Larter, I.S., 2002. Aetiology of separation-related behaviour in domestic dogs. Vet. Rec. 151, 43e46.

[3]:Tuber, D.S., Hothersall, D., Voith, V.L., 1974. Animal clinical psychology: a modest proposal. Am. Psychol. 29, 762e766. 

[4]:Voith, V.L., 1975. Destructive behavior in the owner’s absence, Parts I and II. Canine Pract. 2 (3), 11; 2 (4), 8.

[5]:Voith, V.L., Borchelt, P.L., 1985. Separation anxiety in dogs. Compendium 7, 42e53.    

[6]:Borchelt, P.L., Voith, V.L., 1982. Diagnosis and treatment of separation-related behavior problems in dogs. Vet. Clin. North Am.: Small. Anim. Pract. 12, 625e635.

[7]:Landsberg, G.M., Hunthausen, W., Ackerman, L., 2013. Fear, phobias, and anxiety disorders. In: Landsberg, G.M., Hunthausen, W., Ackerman, L. (Eds.), Behavior Problems of the Dog and Cat, 3rd ed. Elsevier Saunders, Philadelphia, USA, pp. 181e210. 

[8]:Lund DJ, Jorgensen MC. Behavior patterns and time course of activity in dogs with separation problems. Appl Anim Behav Sci 1999;63:219–36. 

[9]:Takeuchi Y, Houpt KA, Scarlett JM. Evaluation of treatments for separation anxiety in dogs. J Am Vet Med Assoc 2000;217:342–5. 

[10]:McCrave EA. Diagnostic criteria for separation anxiety in the dog. Vet Clin North Am Small Anim Pract 1991;21:247– 55. 

[11]:Crowell-Davis S, Landsberg GM. Pharmacology and pheromone therapy. In: Horwitz DF, Mills DS editors. BSAVA manual of canine and feline behavioural medicine, 2nd ed. Gloucester, UK: BSAVA; 2009. 

[12]:Young-Mee Kim, Jong-Kyung Lee, A.M. Efficacy of dog-appeasing pheromone (DAP) for ameliorating separation-related behavioral signs in hospitalized dogs. Can Vet J. 2010 Apr; 51(4): 380–384.

[13]:Beata C, Beaumont-Graff E, Diaz C, et al. Comparison of the effect of alpha- casozepine (Zylkene) versus selegiline hydrochloride on anxiety disorders in dogs. J Vet Behav 2007;2:175–83. 

[14]:Schwartz S. Psychoactive herbs in veterinary medicine. Ames, Iowa: Blackwell; 2005;10–36. 51–55, 76–86, 109–127, 137–141, 263–274. 

[15]:Joseph A. Araujo; Christina de Rivera; Jennifer L. Ethier; Gary M. Landsberg; Sagi Denenberg; Stephanie Arnold; Norton W. Milgram. ANXITANE® tablets reduce fear of human beings in a laboratory model of anxiety-related behavior. J Vet Behav. September 2010;5(5):268-275.

[16]:V. Bertesell1; M. Michelazzi. Use of L-theanine tablets (Anxitane) and behaviour modification for treatment of phobias in dog: A preliminary study. J Vet Behav. May-June 2007;2(3):101.

[17]:Landsberg GM, Melese P, Sherman- Simpson B, et al. The effectiveness of fluoxetine chewable tablets in the treatment of canine separation anxiety. J Vet Behav 2008;3:11–8. 

[18]:King JN, Simpson BS, Overall KL, et al. Treatment of separation anxiety in dogs with clomipramine: Results from a prospective, randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group multicenter clinical trial. Appl Anim Behav Sci 2000;67:255–75.

[19]:King JN, Overall KL, Appleby BS, et al. Results of a follow-up investigation to a clinical trial testing the efficacy of clomipramine in the treatment of separation anxiety. Appl Anim Behav Sci 2004;89:233–42.

Posted on Feb 22, 2019

 • Verlatingsangst bij Honden

  Posted on Feb 22, 2019

  Verlatingsangst bij honden

  Verlatingsangst, volgens sommige gedragstherapeuten is het een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden. Uit onderzoek blijkt dat het percentage consulten waarbij verlatingsangst als diagnose gesteld wordt zo tussen de 10 en 20 procent ligt [1], naar vermoeden lopen er echter wel een stuk meer honden met verlatingsangst rond dan dat er daadwerkelijk een deskundige voor geraadpleegd wordt [2]. Genoeg reden om eens goed te kijken naar wat verlatingsangst is, hoe het herkend kan worden, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.

  Wat is verlati...


 • Geschiedenis van Hondentraining

  Posted on Jan 20, 2020

  Geschiedenis van de Hondentraining

  Het trainen van honden wordt door veel mensen als iets van de laatste decennia gezien. De “eerste hondenschool van Nederland” zou pas in 1983 gesticht zijn en trainingstechnieken worden veelal gedefinieerd als “de nieuwe” of “de oude” methode. Sterker nog, veel trainers in Nederland zijn opgeleid om één specifieke trainingswijze te gebruiken en wijken daar liever nooit vanaf. Om objectiever naar de verschillende methodes te kijken en een beter beeld te hebben van hoe het zich allemaal ontwikkeld heeft, is het belangrijk om een overzicht te hebben van de gesch...

 • De Onderbelichte Ontdekkingen over de Psychologie van de Hond

  Posted on Jan 25, 2020

  Tijdelijk niet beschikbaar 

 • Meest Gemaakte Fouten bij Hondentraining

  Posted on Feb 01, 2020

  Tijdelijk niet beschikbaar

 • Occoism

  Posted on Feb 05, 2020

  Temporary unavailable 

 • Conditionering - In de praktijk en in het brein

  Posted on Feb 18, 2020

  Tijdelijk niet beschikbaar

 • Kattenkruid

  Posted on Feb 20, 2020

  Tijdelijk niet beschikbaar


 Info@joeljansen.nl
 0638443985
www.facebook.com/hondenschooljansen