Kenmerkend aan Hondenschool Jansen is dat we oefenen in een natuurlijke setting. Zoveel mogelijk los van de riem en met de afleiding (en socialisatie mogelijkheden) van een openbaar bos. Er wordt veel gespeeld en voor honden die daar nog moeite mee hebben wordt de tijd genomen om ze in hun eigen tempo aan meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te helpen. De groepen zijn klein en bij de inhoud van de cursus wordt veel rekening gehouden met vragen en onderdelen die voor de groep relevant zijn. Daarnaast is er veel aandacht voor leeftijdsgebonden (probleem)gedrag en hoe hier effectief en diervriendelijk mee om te gaan.


Puppycursus

Voor pups van 8-12 weken en 12-24 weken. De cursus duurt in totaal 5 weken en kost 145 euro. 4-6 honden per groep. Na het voltooien van deze cursus is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de puppy+ cursus.


De puppy cursus vindt plaats op een openbare plek in het bos, zodat we tijdens de lessen met dezelfde afleiding en uitdagingen kunnen trainen en socialiseren als in het dagelijks leven. Er wordt veel gespeeld met andere pups en we doen zoveel mogelijk dingen los van de lijn, want dat is natuurlijk ook hoe we het willen als ze later groot zijn. Dit doel zie je ook terug in de oefeningen. Tijdens de cursus zullen we niet een waslijst aan commando's langs gaan, maar wordt er wel veel aandacht besteed aan het zo adequaat mogelijk aanleren van de commando's die nodig zijn om een hond los te kunnen laten lopen: Blijf, volg en kom hier. Verder leren de pups zitten, liggen, los, nee en mag iedereen één eigen commando uitkiezen die we in de cursus gaan behandelen. Bij het trainen kunnen we gebruik maken van technieken uit verschillende (mits natuurlijk diervriendelijk en effectief) methodes die aansluiten bij de persoonlijkheid van je nieuwe maatje.

De prioriteit bij deze cursus ligt echt bij het goed socialiseren van de pups, want juist die eerste maanden hebben het meest blijvende invloed op de ontwikkeling van hun karakter. We zullen het hebben over socialiseren op verschillende dingen en dieren en tijdens de cursus zal er natuurlijk uitgebreid gesocialiseerd worden op honden. We zullen het hebben over de lichaamstaal die we zien en hoe we hierop kunnen reageren. We laten zien hoe je je puppy het beste bij deze ontmoetingen kunt begeleiden om hem of haar op te laten groeien tot een stabiele, sociale en vrolijke hond.

Deze cursus is bedoeld voor mensen die niet alleen hun hond willen opvoeden, maar graag ook zo goed mogelijk willen begrijpen. Het is veel makkelijker om een hoop nieuwe commando's zelf goed aan te leren als je de onderliggende principes van hondentraining kent, dan het is om essentiële commando's te perfectioneren wanneer je enkel de technieken kent. Bij de oefeningen leggen we uit waarom we doen wat we doen, wat er vanuit de wetenschap bekend is over de cognitieve vaardigheden van honden en hoe je dit kunt gebruiken om je hond op een leuke en effectieve manier op te voeden. Naast een hoofdinstructeur en stagier, zal er altijd gedeeltelijk een gedragstherapeut aanwezig zijn die de socialisatie oefeningen begeleidt, waar je vragen aan kunt stellen en indien nodig of gewenst even één op één mee kunt oefenen.

Onderwerpen die ook aan bod komen zijn zindelijkheid, alleen thuis blijven, bijtrem, uitlaten, opspringen, op een leuke manier spelen met je hond en vervelend spel (ongevraagd in je handen en voeten happen) afleren, wandelen aan de riem en het herkennen en voorkomen van (leeftijdsgebonden) probleemgedrag.

De puppycursus duurt vijf weken en kost 145 euro. De lessen zijn iedere week op dezelfde dag en tijd. Per les duurt het gemiddeld een uur, met groepen van 4-6 pups. Bij groepen met erg jonge pups kunnen lessen soms korter duren afhankelijk van de weersomstandigheden. Op het inschrijfformulier kun je zien welke groepen nog plek hebben.




Puppyconsult aan huis

Als je liever niet in een groep of in het bos les hebt, dan kan er ook een gedragstherapeut of instructeur langs huis komen voor een puppyconsult. Dit duurt gemiddeld zo'n anderhalf tot twee uur, waarin we (compact) de belangrijkste onderwerpen uit de puppycursus behandelen en extra gericht kunnen werken aan de dingen die voor jullie belangrijk zijn. Na het consult ben je welkom om gratis een groepsles mee te doen, zodat je pup daar ook in een groep leeftijdsgenoten kan spelen en we kunnen kijken hoe dat gaat.

Een puppyconsult aan huis van een kynologisch instructeur kost 120 euro (inclusief btw, reiskosten en nazorg).

Een puppyconsult aan huis van een gedragstherapeut kost 160 euro (inclusief btw, reiskosten en nazorg).


Basiscursus / Pubercursus

Voor honden in de pubertijd of volwassen honden die hun eerste cursus volgen. De cursus duurt in totaal 5 weken en kost 145 euro. Met gemiddeld 4-6 honden per groep. Tijdens de cursus gaan we onder andere bezig met het aanleren/verbeteren van basiscommando's, spel & omgang met andere honden, lichaamstaal lezen, gedragsproblemen voorkomen en aandacht vasthouden in moeilijke situaties.


Als gedragstherapeut zal ik veel nadruk leggen op het gedrag en de psychologie van honden. Naast het aanleren van commando’s (zoals zitten, liggen, blijven, volgen, hier komen en naast lopen), zullen we daarom ook veel aandacht besteden aan het "lezen" van onze eigen honden en de honden van anderen, en aan het omgaan met moeilijke situaties waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen.

We trainen niet in een afgesloten trainingsruimte, maar in het Amsterdamse Bos. Hierdoor vindt alle training plaats met dezelfde afleiding of moeilijkheden die je in de praktijk ook tegenkomt, zodat je niet ineens voor extra moeilijkheden komt te staan buiten de training. Voor, na, en regelmatig ook tijdens de training, mogen de honden los. Hierdoor is er veel ruimte voor de honden om met elkaar te spelen. Ik begeleid dit proces, zodat ook honden die angstig zijn of op andere manieren hier moeite mee hebben, de kans krijgen om iedere week hun sociale vaardigheden te ontwikkelen op de hondenschool.

De training is alleen een succes als niet alleen alle honden het naar hun zin hebben, maar ook jij als eigenaar. Ik werk daarom met kleine groepen en besteed veel aandacht aan persoonlijke vragen en voorkeuren tijdens de training. Door de goede sfeer blijven groepen vaak na de cursussen nog met elkaar in contact.

In sommige gevallen zal ik tijdens de cursussen gebruik maken van honden uit mijn netwerk, bijvoorbeeld wanneer honden erg angstig zijn voor grote honden, dan kan ik een sociale en rustige grote hond uitnodigen zodat hier op gecontroleerde wijze prettige ervaringen mee opgedaan kunnen worden.

De cursus duurt vijf weken en kost 145 euro. De lessen zijn iedere week op dezelfde dag en tijd. Per les duurt het gemiddeld een uur, met groepen van normaal gesproken zes honden. Afhankelijk van de situatie rondom corona kunnen het ook kleinere groepen zijn waarbij de lessen ongeveer drie kwartier duren. Op het inschrijfformulier kun je zien welke groepen nog plek hebben.




Gevorderden Club

Wanneer je de basiscursus behaald hebt, kun je lid worden van de gevorderden club. Hierbij kun je kiezen om de hoeveel tijd je training wil, zijn de lessen wat goedkoper en is er een bredere keuzemogelijkheid van dingen om op te trainen. Aan het einde van de basiscursus ontvang je meer informatie over de gevorderden club.


Privéles

Een privéles van 30 minuten in het Amsterdamse bos kost 45 euro. Privélessen kunnen ook gelijktijdig met groepslessen (van een andere instructeur) geboekt worden zodat socialisatie met leeftijdsgenoten ook in een privéles mogelijk is.




Gedragsconsult voor honden

Afhankelijk van het probleem dat speelt duurt een gedragsconsult gemiddeld tussen de één en drie uur. Hoe zo'n consult eruit ziet varieert een hoop. Bij een puber die moeilijk grenzen herkend zullen we vooral heel veel samen oefenen terwijl we met een oudere hond die veel conflicterende symptomen heeft juist weer langer bezig kunnen zijn met het achterhalen van de oorzaak en/of het stellen van de juiste diagnose. Bij honden met zware verlatingsangst of socialisatie problemen kan de oorzaak soms snel duidelijk zijn, maar duren de aantoonbaar effectieve behandelmethodes, soms ondersteund door gedragsmedicatie, dan weer erg lang waardoor de begeleiding voor een groot deel ook telefonisch is.

Een gedragsconsult van een gedragstherapeut aan huis kost €160,- (Incl. btw, reiskosten en nazorg)

Een gedragsconsult van een gedragstherapeut in het Amsterdamse bos kost €80,- (Incl. btw, reiskosten en nazorg)

Voor een puppy van onder de 6 maanden, trainingsproblemen zoals trekken aan de lijn, angst zonder agressie of problemen met alleen thuis blijven, kun je ook een consult van een kynologisch instructeur en gedragstherapeut in opleiding boeken. Dit kost €120,- (Incl. btw, reiskosten en nazorg) voor een consult aan huis en €60,- (Incl. btw, reiskosten en nazorg) voor een consult in het bos

Voor advies over welke vorm van begeleiding het beste aansluit kun je een whatsapp sturen naar Loïs op 0638443985 of op maandagmiddag of avond bellen naar Joël op 0633633366




Gedragsconsult voor katten

Over katten is eigenlijk nog een stuk minder bekend dan honden en ook naar effectieve methodes voor kattengedragstherapie is beduidend minder onderzoek gedaan dan naar gedragstherapie bij honden. Daarnaast zie je bij katten ook vaker dat een medische oorzaak onderdeel van gedragsproblemen is. Om die redenen is het hebben van voldoende praktijkervaring voor het vinden van creatieve oplossingen bij katten misschien nog wel belangrijker dan bij honden.

Door de lange dagen die ik maak nu we met de hondenschool in Amsterdam begonnen zijn, acht ik mijzelf niet meer altijd in staat om zelfstandig een behandelplan voor katten op te stellen dat voldoet aan onze kwaliteitseisen. Om die reden heb ik gedragsbioloog en zeer ervaren kattengedragstherapeut Jonne Kramer, met wie ik samengewerkt heb tijdens onze opleiding bij de Tinley Academie, gevraagd per maart 2021 het team te versterken. In sommige gevallen komt hij alleen, maar in de meeste gevallen zullen wij samen op consult komen, waarbij nog steeds dezelfde prijs wordt gehanteerd als wanneer je direct bij Jonne een consult boekt.

Voor overleg over of een consult zinvol is, een paar snelle tips indien een consult niet nodig lijkt of het maken van een prijsindicatie voor een consult, kun je bellen naar 0638443985




Hond-paard socialisatie

Iedere zes weken geven we een paardenworkshop waarbij honden onder onze begeleiding kunnen wennen aan door ons geselecteerde paarden. In deze workshop laten we zien hoe je je hond kunt leren om zonder stress of ongewenst gedrag op paarden te reageren en krijg je uitgebreid de mogelijkheid om dit zelf onder begeleiding te oefenen.

De honden zitten opgedeeld in verschillende leeftijdscatagorien met daarbij passende oefeningen. Bij pups in de eerste en tweede socialisatiefase zal de nadruk vooral liggen op het kennismaken en (zonder hek er tussen) socialiseren op paarden. Ontdekken dat paarden niet eng zijn en hoe daar als hond op een ontspannen manier mee om te gaan. Bij pubers en volwassen honden, voornamelijk als deze als pups onvoldoende op paarden zijn gesocialiseerd, zie je vaker de drang om paarden na te jagen. In de workshop trainen we de honden die deze drang hebben om bij het voelen van de intentie om na te jagen naar de baas te kijken, zodat je hond uiteindelijk ook als je zelf niet direct een paard door hebt naar je toekomt in plaats van er achteraan gaat.

Afhankelijk van hoe ver je al bent en hoe snel je hond (en jijzelf) het oppakt, geven we een richtlijn met hoe vaak bepaalde oefeningen te herhalen over een bepaalt tijdsbestek. Je krijgt hiervoor ook een hand-out mee na de workshop, waarop de oefeningen nog eens voor verschillende leeftijdscatagorien uitgeschreven staan. Tijdens de workshop krijgen honden van alle leeftijden de mogelijkheid om zowel (neus) contact te maken met een paard alsook te oefenen met rustig blijven staan of zitten bij voorbijkomende paarden in stap, draf en galop.

De eerstvolgende workshops die nog plek hebben zijn te vinden in het inschrijfformulier. De sessie duurt 30 minuten en kost €25,-



Inschrijven & Contact

Voor een overzicht van cursussen die nog vrije plaatsen hebben of het inschrijven voor een cursus kun je kijken op het inschrijfformulier.

Bij vragen of voor het direct inplannen van een afspraak kun je contact opnemen met Loïs. Dit kan 7 dagen per week via de mail of whatsapp, of telefonisch van maandag t/m vrijdag.
hondenschooljansen@gmail.com
0638443985

Voor trainingsinhoudelijke vragen, nazorg, of advies over een consult of verwijzing kun je telefonisch contact opnemen met Joël op 0633633366. Dit kan op maandagen tussen 4 en 7. Op andere dagen worden gemiste oproepen doorgaans in de avond of op de volgende dag terug gebeld. Whatsapps worden in drukke perioden enkel beantwoord als deze vorm van nazorg tijdens het consult afgesproken is.


Over Hondenschool Jansen

Joël Jansen
Toen ik op mijn 21e begon met oppassen op honden, lag mijn focus al vrij snel bij honden met gedragsproblemen. Ik merkte dat er vaak veel meer mogelijk was dan mensen zich realiseerde en ben toen begonnen met de door SPPD en NVGH erkende hbo-opleidingen tot gedragstherapeut voor honden (bij Dogvision) en gedragstherapeut voor katten (bij Tinley Academie), om vervolgens te gaan werken als gedragstherapeut en kynologisch instructeur bij Hondenschool Jansen in Utrecht.

Om wat meer diepte kennis op te doen over de gedragswetenschappen, zowel voor de mensen die ik als hondentrainer coach als voor het beter interpreteren van wetenschappelijk onderzoek, heb ik daarbij psychologie gestudeerd aan de vrije universiteit met een specialisatie in biologische en cognitieve psychologie. Verder probeer ik bekend te zijn met trainingstechnieken uit verschillende methodes en volg ik regelmatig extra cursussen, lezingen of trainingen. Onder anderen:

- Dog Emotion and Cognition (Duke University, distant studying)
- Kynologisch Instructeur (Dogvision, hbo)
- Professional Life Coach Certification & Guide (Accredited) (Natalie Rivera)
- Konijnen Gedragsadviseur (Tinley Academie)
- Science Based Dog training (dr. Ian Dunbar)
- Growl Class - Workshop demo for reactive dogs (dr. Ian Dunbar)
- Treatment and Prevention for Dog Agression (dr. Ian Dunbar)
- Dog CPR, First aid (Melanie Monteiro)

Recensies

Ik werk uitsluitend met recensies via google, zodat iedereen erop kan vertrouwen dat recensies extern gecontroleerd worden. Reviews bekijken of schrijven kan via mijn bedrijfsprofiel op google of gewoon via de plug-in hieronder